wtorek, 30 kwietnia 2013

Muffiny bananowe z owsianą kruszonką



Klasycznie, jak nie mam co robić to piekę muffinki. W różnych wariacjach. To już chyba staje się moim nawykiem. Nie wiem dlaczego, ale ujmują mnie te małe, pulchne ciasteczka, które są dobre na każdą okazję : ). Dzisiejsze babeczki proponuję z bananem i kruszonką z dodatkiem płatków owsianych, ot tak, żebym miała przeświadczenie przy ich jedzeniu, że są zdrowsze : ). Zapraszam !
P.S co można zrobić, żeby domowe babeczki były NAPRAWDĘ zdrowsze ? : ))
o.

Składniki na około 14 szt. :
  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki margaryny do pieczenia
  • 2 dojrzałe banany
Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, proszek, sól i mieszamy. W oddzielnej misce rozciskamy banany widelcem lub blendjemy, dodajemy mleko, jajko i trzepaczka mieszamy. W rondelku rozpuszczamy margarynę i dodajemy do mikstury bananowo-mleczno-jajecznej : ). Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy. Papilotki wypełniamy do 3/4 ich wysokości i posypjemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach, około 20 min.



Składniki na kruszonkę:
  • 50g mąki
  • 50g płatków owsianych
  • 50 g cukru pudru
  • 50g margaryny
Składniki ucieramy palcami na konsystencję mokrego piasku z grudkami.


niedziela, 21 kwietnia 2013

Scones na słono w sam raz na śniadanie



Lubicie sconesy? Ja ostatnio coraz bardziej, chyba przede wszystkim dlatego, że szybko się je robi i ma się wrażenie, że je się ciepłe bułeczki prosto z piekarni : ). Ostatnio robiłam sconesy na słodko, a dzisiaj wybrałam wersję ''wytrawną'', która idealnie wpasowała się na niedzielne śniadanie : ) Zapraszam
o.

Składniki na 8-9 szt.:
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 50 g posiekanego w kostkę masła
  • 1 duże jajko
  • ok.100 ml mleka
  • pół łyżeczki tymianku i ziół prowansalskich
  • 50 g startego sera żółtego



Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, proszek do pieczenia, przyprawy i rozcieramy składniki palcami. Ubijamy jajko i dodajemy mleko. Płynne składniki wlewamy do suchych zostawiając trochę masy jajeczno mlecznej do posmarowania bułeczek. Dodajemy starty ser i wszystko dokładni zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub więcej mąki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5 do 2 cm i foremką lub szklanką wycinamy sconesy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem z mlekiem i pieczemy około 10-12 min w temperaturze 180 stopni.

Moja wersja sconesów była z :
  1. serkiem śmietankowym, pomidorem, mozzarellą i szczypiorkiem
  2. serkiem bazyliowym, łososiem wędzonym, rukolą

sobota, 20 kwietnia 2013

Grissini z dwoma dipami !



 Grissini, czyli rodzaj włoskiego pieczywa w kształcie podłużnych paluszków oryginalnie robione z ciasta drożdżowego. Moje grissini nie mają w sobie ani grama drożdży, a i tak myślę, że nie są gorsze od swoich włoskich kolegów : )
Kto z nas nie lubi przegryźć czegoś oglądając ulubiony serial, mecz czy po prostu podczas spotkania z przyjaciółmi ? Te kruche paluszki będą do tego idealne, chociaż ostrzegam, że znikają błyskawicznie !
Grissini podałam na urodzinach mojej mamy i chyba cieszyły się największym zainteresowaniem. Ich wielkim plusem jest to, że po prostu strasznie wciągają tak jak słone paluszki czy skubanie słonecznika : ). Oczywiście do pełni szczęścia brakuje tylko dipów, w których można by maczać nasze paluszki. Ja zaproponowałam niezawodny sos tzatziki i sos z pieczonej papryki, który razem z grissini tworzy iście włoski klimat : ).
Jeśli macie jakieś proste i pyszne przekąski na przyjęcia, to dzielcie się nimi w komentarzach !
o.

Składniki na grissini :
  • 600g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • kostka masła (nie margaryny!)
  • spora szczypta soli i pieprzu
  • zioła prowansalskie wg uznania

Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej śmietanę, żółtko + całe jedno jajko, starte na tarce masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Ciasto zagniatamy, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 min do 1h. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość około 5mm. Nożem obcinamy nierówne boki, tak aby utworzyć prostokąt. Tniemy nożem paski o szerokości
około 2cm, skręcamy je w spirale i układamy blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach aż grissini będą przyrumienione (około 15 min).



 


Składniki na tzatziki:
  • 2 łyżki majonezu
  •  3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • pół zielonego ogórka
  • sól, pieprz
  • kilka kropel soku z cytryny

Majonez łączymy ze śmietaną lub jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Ogórka, nie obranego, ale dokładnie umytego, ścieramy na tarce na większych oczkach. Odsączamy startego ogórka z wody i dodajemy do sosu. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny i mieszamy.


Składniki na sos z pieczonej papryki:
  • 2 duże, czerwone papryki
  • 1 papryczka chilli, najlepiej czerwona
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • świeża lub suszona bazylia albo oregano
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz



Paprykę i papryczkę chilli przekrajamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy połówki w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy paprykę i odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. W międzyczasie pomidory sparzamy około 2 min i następnie zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w kostkę tak jak cebulę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyzkę oliwy i po chwili dodajemy pomidory i cebulę. Z przestudzonej papryki dokładnie zdejmujemy skórkę, kroimy ją na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię. Dodajemy zioła i dusimy aż papryka będzie miękka. Na koniec przyprawiamy i całość blendujemy. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego : )!


środa, 17 kwietnia 2013

Pomysł na obiad ? Chrupiący łosoś



Często wracając do domu z pracy, szkoły nie mamy gotowego obiadu, ani pomysłu na tenże obiad, a chciałoby się zjeść coś dobrego i najlepiej jeszcze zdrowego. A może w takim razie łosoś z chrupiącą skórką plus zielona sałata :) ? Mimo, że nie jestem fanką ryb, to ta wersja łososia mi bardzo smakowała i co najlepsze, jest to obiad ekspresowy !

Składniki:
  • 100g filetu z łososia
  • garść pistacji
  • 2 łyzki startego sera (użyłam zwykłej goudy)
  • 2 łyzki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • trochę posiekanej pietruszki

Z ryby delikatnie nożem usunąć skórę. Ułożyć łososia w formie żaroodpornej skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. W miseczce przygotować posypkę. Dodajemy wcześniej zmielone w blenderze pistacje, sól, pieprz, ser, posiekaną pietruszkę, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość polewamy oliwą, tak aby powstała nam konsystencją mokrego piasku i mieszamy. Gotową posypkę układamy grubą warstwą na łososia. Rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 min.




Mojego łososia podałam z sałatą zrobioną z :

  • mixu sałat
  • połowy zielonego ogórka
  • 1 pomidora
  • garści prażonego słonecznika
  • szczypiorku
  • sosu czosnkowego (3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny)

wtorek, 16 kwietnia 2013

Mini vol au vent z serkiem i łososiem



Mini vol au vent to małe przekąski, tak zwane Finger Food. Idealne na przyjęcie, bo mieszczą się akurat na jeden gryz : ). Są proste w przygotowaniu, a jak wyglądają ! Moją wersję tych wytrawnych ciasteczek przygotowałam z serka i łososia wędzonego. Zapraszam !
o.

Składniki na około 20 szt.:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie serka kanapkowego typu Philadelphia (250g)
  • 1 opakowanie łososia wędzonego na zimno
  • sól, pieprz grubo zmielony
  • kilka gałązek swierzego koperku
  • żółtko do posmarowania ciasteczek




Serek mieszamy z posiekanym koperkiem, zostawiając kilka gałązek do ozdoby. Dodajemy sól i pieprz i całość mieszamy.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i małą szklanką bądź foremką wykrajamy 3 kółka. Jedno kółko kładziemy na spód, a z pozostałych mniejszą foremką wykrawamy na środku mniejsze kółeczko, tak aby pozostała tylko obręcz. Dół ciasteczka smarujemy roztrzepanym żółtkiem i na to układamy pierwsze wykrojone kółeczko, które również smarujemy żółtkiem i nakładamy następną warstwę. Całość dociskamy lekko, aby podczas pieczenia ciasteczka się nie rozkleiły.
Zrobione ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do czasu aż będą wyrośnięte i przyrumienione.
Do wystudzonych mini vol au vent nakładamy pół łyżeczki serka, a na to kawałek wędzonego łososia. Ozdabiamy koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Voila !



poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Tort czekoladowo-truskawkowy



Tak jak obiecałam, pierwszym z przepisów z urodzinowego przyjęcia będzie tort. Zrobił furorę bo prezentuje się naprawdę ładnie i w dodatku jest pyszny : ). Ciasto nie jest bardzo słodkie przez zawartość gorzkiej czekolady w kremie i dzięki truskawkom, które balansują całość. Robiłam go w tortownicy o średnicy 28cm, ale następnym razem zdecyduję się chyba na mniejszą, ponieważ tort będzie wtedy wyższy.
Zapraszam !
o.
Tort inspirowany przepisem ze strony Kwestia Smaku


Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyzki kakao


Jajka ubijamy z cukrem tak, aby powstała puszysta masa. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakaem, a następnie łączymy obie masy i mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do "suchego patyczka".


Składniki na krem czekoladowy:
  • 250g sera mascarpone
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 350ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Jeszcze ciepłą czekoladę mieszamy szybko z serkiem (jeżeli serek będzie za zimny, lub czekolada za bardzo wystudzona w kremie porobią się grudki bo czekolada zacznie zastygać). Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i łączymy z masą czekoladową do uzyskania jednolitego kremu. Odstawiamy do lodówki.


Składniki dodatkowe:
  • 0.5kg truskawek
  • kilka ciasteczek owsianych
  • herbata z cytryną do nasączenia biszkoptów


Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie przekrajamy do na dwa równe blaty. Pierwszy blat najpierw nasączamy lekko herbatą, następnie nakładamy krem czekoladowy, a na to plasterki truskawek i delikatnie układamy kolejny blat biszkoptowy powtarzając czynność analogicznie do poprzedniej warstwy zostawiając trochę kremu do posmarowania wierzchu i boków tortu. Przełożone ciasto smarujemy pozostałym kremem, a boki obkładamy pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Na wierzchu układamy plasterki truskawek lub inną mozaikę według własnej inwencji :)). Tort chłodzimy przed podaniem. 

niedziela, 14 kwietnia 2013

Przyjęcie, przyjęcie !



Wczoraj moja kochana mama wyprawiała swoje 40ste urodziny. Wiecie co to znaczy ? Babski wieczór z mnóstwem dobrego jedzenia ! W tym roku przygotowanie menu przypadło na mnie, co nie ukrywam, bardzo mi pasowało : ). Już niedługo powstawiam przepisy na niektóre przystawki i ciasta, które pojawiły się wczoraj na stole, a dzisiaj napiszę czego możecie się spodziewać : ).
o.

  • grissini z dwoma dipami
  • bruschetty z salsą z pomidorów
  • mini vol au vent (wytrawne ciasteczka z ciasta francuskiego)
  • tort czekoladowo-truskawkowy
  • ciasto migdałowo-kawowe

środa, 10 kwietnia 2013

Wstawaj śniadanie ! Czyli pieczona owsianka z bananem


Kiedyś na dźwięk słowa owsianka każde dziecko kręciło nosem, łącznie ze mną ; ).Dzisiaj nie wyobrażam sobie dnia bez misieczki płatków owsianych z mlekiem i dodatkami. Każdy przecież wie, że płatki owsiane są bardzo zdrowe. Poprawiają kondycję skóry, paznokci i włosów oraz są dobre na trawienie. Jednak codzienna wersja owsianki może się z czasem znudzić, dlatego chciałam ją urozmaicić poprzez zmienienie formy i upieczenie jej. Jest pyszna ! Ja osobiście lubię ją jeść gorącą z piekarnika, polaną miodem : ). Zapraszam !
o.

Składniki na dwie kokilki :
  • 100g płatków owsianych
  • garść pokruszonych płatków kukurydzianych
  • garść wiórków kokosowych
  • okolo 1/2 szkl. mleka
  • 1 banan
  • cukier wg uznania (ja użyłam słodzika)
Płatki mieszamy razem, dodajemy wiórki. Do każdej kokilki wkładamy po pół banana i rozciskamy go widelcem. Przekładamy płatki do miseczek, posupujemy cukrem lub dodajemy słodzik i zalewamy mlekiem. Całość mieszamy w kokilkach. Pieczemy około 30 min w temp. 180 stopni. Jemy gorące z miodem, czekoladą lub innymi dodatkami.

wtorek, 2 kwietnia 2013

Żółta sałatka


Jako, że za oknem jest jak jest, czyli śniegu po kolana, postanowiłam wprowadzić trochę słońca w postaci żółtej sałatki. Kojarzy mi się ona z ciepłem i z grillem, dlatego tak za nią zatęskniłam : )
Jej zrobienie zajmuje dosłownie 15 minut, a jest smaczna i nie powiem, kaloryczna, ale co nam pozostało w taką pogodę jak nie zjedzenie czegoś dobrego ?
o.

Składniki:
  • 400g sera żółtego (ja użyłam goudy)
  • puszka ananasów w kostce
  • puszka kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szkl. majonezu
  • szczypta soli i pieprzu


Ser tarkujemy na grubych oczkach. Dodajemy ananasa i kukurydzę. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty składników. Przyprawiamy według uznania i dodajemy majonez, całość mieszamy i gotowe : ).