wtorek, 27 sierpnia 2013

Zwykły, niezwykły makaron z pomidorami i serkiem topionym




Dzisiaj mam dla Was przepis na MEGA prosty, a naprawdę pyszny obiadowy makaron z pomidorami z dodatkiem serka topionego. Dzięki serkowi całe danie staje się kremowe i bardziej delikatne. Przepis w sam raz dla leniuchów : ) Zapraszam!
o.



Składniki:


  • pół paczki makaronu (u mnie kokardki)
  • 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
  • 1 trójkącik serka topionego śmietankowego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół niedużej cebuli
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • pęczek świeżego oregano lub pół łyżeczki suszonego
  • przyprawy : sól, pieprz, czilli, pół łyżeczki cukru




Makaron gotujemy al dente według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy.
Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Podsmażamy chwilę, aby cebula się zeszkliła i wlewamy puszkę pomidorów.


Na małym ogniu dusimy pomidory, aby wyparowała z nich woda i powstał gęsty sos. Po tym czasie dodajemy serek i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, oregano siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy i przyprawiamy według uznania. Na koniec dodajemy makaron do sosu i wszystko razem mieszamy. Podajemy posypane serem. 
Smacznego !

sobota, 24 sierpnia 2013

Ulubione śniadanie: Tosty francuskie z bananem i masłem orzechowym



Typowe śniadanie obżartuchów: dużo, słodko i smażone : )
Jedno z moich ulubionych śniadań, szczególnie na słoneczny poranek. Proste i smaczne. Tosty francuskie z bananami, masłem orzechowym ( w moim przypadku z dodatkiem czekolady), polane syropem klonowym.
Kocham wakacje.
Przepis inspirowany tostami francuskimi z książki Jamiego Olivera, pt. "Jamie's dinners".
o.

Składniki na jedną porcję:


  • Dwie kromki pieczywa ( u mnie chleb pełnoziarnisty)
  • połowa banana 
  • łyżeczka masła orzechowego
  • jedno jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki cukry lub cukru waniliowego
  • syrop klonowy lub miód do polania
  • masło do smażenia





Banana rozgniatamy widelcem. Na jednej kromce rozsmarowujemy masło orzechowe, a na drugiej masę bananową. Kromki składamy i lekko dociskamy, aby nie rozpadły się podczas smażenia.






Jajko roztrzepujemy w miseczce z dodatkiem mleka i cukru. Złożoną kanapkę zamaczamy w miksturze jajecznej z obu stron.
Smażymy na maśle z obu stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe, polane syropem klonowym lub miodem.
Smecznego !




czwartek, 22 sierpnia 2013

Ciasto czekoladowe z pianką truskawkową



Oto jedno z tych bardzo prostych, a pysznych ciast, które można z powodzeniem podać w formie tortu lub zwykłego, letniego ciasta do kawy. Zapraszam!
o.



Składniki na biszkopt w formie o średnicy 28 cm:

  • 225g mąki pszennej
  • 225g cukru
  • 225g margaryny do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Mąkę, proszek i kakao dobrze przesiać, aby ciasto ładnie urosło. Miękką margarynę zmiksować na puszystą masę z cukrem. Kiedy otrzymamy gładki puch, dodajemy po jednym jajku i po kilku łyżkach mąki z proszkiem i kakaem. Ważne żeby poprzednie jajko całkowicie wymieszało się z masą zanim dodamy następne. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników (jajko + mąka, jajko + mąka....). Otrzymane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
Pieczemy do "suchego patyczka" (około 30-40 min w zależności od piekarnika) w 180 stopniach.
Gotowy, ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.






Składniki na piankę truskawkową:
  • 0,5kg truskawek
  • 125ml jogurtu naturalnego
  • cukier wedle upodobań
  • opakowanie żelatyny

Truskawki zblendować na mus, dodać cukier i wymieszać. 
Żelatynę rozpuścić dokładnie w 1/4 gorącej wody i dodać do musu truskawkowego, a następnie wlać jogurt i wymieszać. 

Mus truskawkowy wylewamy na dolny blat biszkoptu i przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
Przed podaniem dekorujemy ciasto polewą czekoladową.






Składniki na polewę:
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy i polewamy ciasto.

Smacznego !