poniedziałek, 30 września 2013

Obiadowy, zdrowy kuskus z dodatkami



Kuskus to taki genialny wynalazek ! Nie trzeba bawić się w żadne gotowanie, pilnowanie, odcedzanie. Jest gotowy w 2 min i nadaje się na słodko, słono, kwaśno...Ostatnio na moim stole ta kasza gości dosyć często. Może po części to z lenistwa ? : ) Kasza ta polecana jest między innymi przy odchudzaniu. Zawiera tylko 2g tłuszczu ( w 100g produktu ), jest bogata w białko i lekko strawna. Nic tylko zajadać !
Dzisiaj mój przepis jest iście obiadowy: Kasza kuskus smażona z mięsem mielonym oraz warzywami. Zapraszam!
o.

Składniki:
  • 4 łyżki kaszy kuskus
  • 250g mięsa mielonego wieprzowego
  • łyżka oleju
  • 2 pieczarki
  • 2 ziemniaki
  • garść fasolki szparagowej zielonej
  • kilka różyczek brokuła
  • 1/3 papryki
  • łyżka kukurydzy z puszki
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, suszona papryczka chilli
  • pestki dyni
  • natka pietruszki



Mięso mielone smażymy na łyżce oleju, aż zrobi się brązowe. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Ziemniaków nie obieramy. Szorujemy pod zimną wodą i kroimy na ćwiartki. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, fasolkę na mniejsze kawałki.
Mięso przyprawiamy solą, i pieprzem i dodajemy pokrojone warzywa oraz kukurydzę z puszki. Kiedy wszystko już mamy na patelni dodajemy resztę przypraw, czyli czosnek (świeży lub granulowany) oraz suszoną papryczkę chilli (może być w proszku). 
Kaszę kuskus wsypujemy do małej miseczki, dodajemy szczyptę soli i zalewamy wrzątkiem tak żeby pokrywał ją całą. Odstawiamy do napęcznienia.
Pestki dyni prażymy w międzyczasie na suchej patelni.
Kaszę dodajemy na patelnię do reszty dania i mieszamy wszystko razem. 
Podajemy posypane natką pietruszki oraz uprażonymi pestkami dyni. Smacznego !

czwartek, 26 września 2013

Pomysł na obiad? Dietetyczny i szybki makaron



Uwielbiam makaron w każdej postaci i każdego kształtu, między innymi dlatego, że tak prosto się go robi. Jak nie mam pomysłu na obiad, to mając makaron w szafce i kilka warzyw zawsze coś się wyczaruje : )
Dzisiejszy pomysł na obiad jest z wykorzystaniem razowego makaronu, pomidorków koktajlowych, cukinii czosnku i innych pyszności. Nie ma w nim żadnych tuczących sosów ani mięsa. Danie jest bardzo lekkie i zdrowe, w sam raz dla ludzi, którzy dbają o zdrowe odżywianie :) Zapraszam !
o.

Składniki na porcję dla jednej osoby:

  • garść makaronu razowego (u mnie spaghetti)
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • połowa średniej cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżego oregano
  • łyżka oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
  • trochę starkowanego sera do posypania



Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Cukinię tniemy na podłużne słupki około 1cm grubości. Pomidorki przekrajamy na połówki. 
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy pierwszą cukinię. Po 2 minutach wrzucamy pomidorki. Kiedy wszystko na patelni zaczyna puszczać soki dorzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i mieszamy. Doprawiamy według uznania. Smażymy wszystko jeszcze około 3 min.
Odcedzony makaron dorzucamy na patelnię i mieszamy z sosem. Na koniec dodajemy posiekane oregano i potarkowany ser.
Smacznego !

wtorek, 24 września 2013

Czekoladowa manna z malinami i bananami




Nie ma nic lepszego na taki dzień jak dzisiaj ( czyt. zimno i wieje ) niż gorąca kasza manna. 
Każdy zapewne lubi ją robić na swój sposób. Mi samej od dziecka smakowała taka, jaką robił mój tata, czyli twarda jak kamień polana sokiem wiśniowym własnej roboty. Zaś moja mama woli ją w wersji na słono, czego nigdy nie zrozumiem, z masłem i solą. Teraz moja ulubiona kasza manna nie jest twarda jak kamień, ale nadal gęsta, z różnymi dodatkami jak np, świeże owoce, czekolada, dżemy itp.
Dzisiaj proponuję Wam i sobie na śniadanie: Czekoladową kaszkę manna na mleku ze świeżymi malinami, bananami i z dodatkiem musli. Zapraszam !

o.

Składniki na jedną porcję :

  • 1 szkl. mleka ( ja używam 0,5%, choć niektórzy mówią, że smakuje jak woda : ))
  • 4 łyżki kaszy mannej
  • pół łyżki kakao
  • coś do posłodzenia ( w moim wypadku 3 tabletki słodzika)
  • pół banana
  • garść malin
  • łyżka musli



Mleko wlewamy do rondelka. Gotujemy na małym ogniu, dodajemy cukier/słodzik/miód i kakao. Czekamy aż mleko zacznie się gotować. Kiedy mleko już będzie prawie chciało nam kipieć dodajemy kaszę manną i energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy do miseczki i podajemy z dodatkami. 
Smacznego !