czwartek, 24 października 2013

Pomysł na pyszne śniadanie : zapiekany ryż na mleku



Czy tylko mi ryż na mleku przypomina dzieciństwo ? Pamiętam, że tata zawsze robił mi go z jabłkami, cynamonem, a po wyjęciu z piekarnika polewał śmietaną....Trochę się rozmarzyłam : )

Nie jest to może najszybsze śniadanie do przygotowania, ale na pewno warto poświęcić mu chwilę swojego czasu : ) Zapraszam !

Składniki na dwie kokilki :
  • 1 torebka ryżu białego
  • szkl. mleka
  • 3/4 szkl. wody
  • słodzidło ( u mnie 4 tabletki słodzika)
  • połowa banana
  • szczypta cynamonu
  • pół łyżeczki syropu klonowego




Do rondelka wlewamy mleko i wodę i dosypujemy ryż (bez torebki). Dodajemy słodzidło i cynamon. Gotujemy do momentu, aż ryż pochłonie cały płyn i będzie gęsty. Połowę banana rozciskamy widelcem na "papkę" i dodajemy do już gęstego ryżu. Gotowy ryż przekładamy po równo do kokilek i polewamy kilkoma kroplami syropu klonowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i zapiekamy około 15-20 min. Smacznego !

środa, 23 października 2013

Zdrowe i dietetycze owsiane batoniki




Nie ma to jak połączenie zdrowego i dietetycznego w jednym. A kiedy jest to jeszcze coś słodkiego i małego co możemy przegryźć w przerwie w pracy czy zjeść jako śniadanie w biegu, wtedy jest już idealnie. 
Niewielkim nakładem pracy i z małą ilością składników możecie stworzyć naprawdę pyszne owsiane batoniki. Nie wiem jak wy, ale kiedy ja widzę przepis, na wydawałoby się proste danie, a w nim 20 przeróżnych składników to mnie to odstrasza.Własnie dlatego przepis na moje batoniki jest bardzo łatwy bo nie ma w nim dużej ilości składników i tym samym szybko się je przygotowuje : ) Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu !


Składniki na ok.7 batoników:
  • 12 łyżek płatków owsianych
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka miodu + 4 tabletki słodzika rozpuszczone w łyżce wody
  • 2 łyżki mąki razowej ( u mnie pszenno-żytnia)
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki ulubionych dodatków :rodzynek, suszonych owoców, czekolady, orzechów



Wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem, może być za pomocą łyżki. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy łyżkę płatków owsianych.

Gęstość masy zależy tak naprawdę od wielkości naszych jajek. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, tak żeby przykrył cały spód, a boki niekoniecznie bo batoniki i tak są płaskie. Masę wykładamy do formy i dokładnie dociskamy łyżką, aby batoniki wyszły zbite. Pieczemy w 160 stopniach C około 15 min. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy i kroimy na równe kawałki.
Smacznego !

niedziela, 20 października 2013

Dietetyczne frytki



Pewnie każda z Was zajrzy tutaj z ciekawości, bo jak frytki mogą być dietetyczne ? Otóż mogą być, gdy nie są to frytki z ziemniaków, a z dyni i nie są smażone na głębokim oleju, a pieczone z dodatkiem oliwy. Mimo, że frytki nie są z ziemniaków to nie czujcie się oszukane ! Dynia nie ma zbyt wyrazistego smaku sama w sobie, ale pod wpływem pieczenia dzieje się z nią magia...Konsystencja frytek z dyni jest taka sama jak z tych ziemniaczanych, smak baaardzo podobno, aczkolwiek bardziej słodki, a kaloryczność? O WIELE MNIEJ KALORII, a to chyba dla nas kobiet najwazniejsze ? : ) Takie dyniowe frytki z powodzeniem mogą zastąpić wam dodatek ziemniaków w domowym obiedzie, lub po prostu mogą być smaczną, zdrową przekąską bez uczucia, że grzeszymy : ). Zapraszam !

Składniki na 1 większą porcję:

  • 0,5 kg dyni
  • dwie łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • czosnek granulowany
  • papryka ostra
  • tymianek suszony



Dynie obieramy i kroimy na podłużne paski, jak najcieniej się da. Układamy je na blaszczce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Rękoma obtaczamy frytki w tłuszczu i przyprawach, aby upewnić się, że żadna z frytek nie wyschnie podczas pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach C przez około 30 min. W połowie pieczenia sprawdzamy frytki i przerzucamy je na drugą stronę.
Podajemy od razu, gdyż dyniowe frytki bardzo szybko stygną !
Smacznego !


sobota, 19 października 2013

Dyniowe gnocchi na słodko !



Staram się jeszcze w pełni wykorzystać sezon na dynię bo tak bardzo ją lubię. Dlatego przygotujcie sie, że następne posty też będą dyniowe : ).
Dzisiejszy przepis na gnocchi jest trochę inny, gdyż są one na słodko. Nie w sosie, nie ze szpinakiem, ale z bułką tartą, masłem i miodem ! Zapraszam do wypróbowania przepisu na te małe cudeńka.
o.

Składniki:
  • 0,5 kg dyni
  • 0.5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • około 1.5 szkl. mąki pszennej ( może być więcej jeżeli ciasto jest bardzo klejące)
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu

Dynię obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem, skrapiamy oliwą lub olejem i pieczemy do miękkości (im mniejsze kawałki tym szybciej będzie się piekła), około 30 min.



Upieczoną, ostudzoną dynię blendujemy na puree.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy i przeciskamy przez praskę. Ja próbowałam je zblendować, ale nie polecam...:)
Ziemniaki, dynię wkładamy do jednej miski, dodajemy jajko, przyprawy, mąkę pszenna i ziemniaczaną i zagniatamy rękoma na gładkie ciasto. Blat posypujemy mąką, i rozwałkowujemy ciasto na około 1,5-2cm grubości. Wykrawamy jakie chcemy kształty. W moim przypadku kółeczka wykrojone kieliszkiem. Na wyciętych gnocchi odciskamy widelcem wzorek na górze. Wrzucamy go wrzątku  ze szczyptą soli i gotujemy do momentu aż wypłyną na wierzch.

Gotowe gnocchi podajemy z bułką tartą :
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka miodu
  • pestki dyni do posypania


Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy bułkę tartą i mieszamy do połączenia składników. Gotową bułką tartą posypujemy nasze gnocchi, polewamy miodem i układamy pestki dyni.
Smacznego !

piątek, 11 października 2013

Jesienne, dyniowe drożdżówki





Nie ma to jak dyniowy sezon. Zupy dyniowe, ciasta dyniowe, dynie w słoikach...wszędzie pomarańczowo i pysznie. 
Żeby nie być za bardzo oryginalną też postanowiłam upiec coś z dodatkiem dyni. Przedstawiam Wam przepis na dyniowo-cynamonowe drożdżówki. Bułeczki inspirowane tym przepisem. Zapraszam !
o.

Składniki na 10 szt. :
  • 3 szklanki mąki (pół na pół pszenno-żytniej i pszennej typ 550)
  • 1/4 szkl. ciepłego mleka
  • 25g drożdży świeżych
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szkl. puree dyniowego*
*Przygotowanie puree z dyni:
500g dyni obieramy ze skóry i kroimy na małe kawałki ( im mniejsze tym szybciej zmiękną). Do rondelka wlewamy dwie łyżki wody i dodajemy pokrojoną dynię. Gotujemy do momentu kiedy warzywo zmięknie i zacznie się rozpadać aż utworzy się mus. Całość blendujemy, dodajemy cukier do smaku i szczyptę cynamonu.



Drożdże kruszymy w miseczce, dodajemu ciepłe mleko, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, około 15 min.

Jajka roztrzepać widelce i odlać małą ilość na później tylko do posmarowania drożdżówek przed upieczeniem. Resztę masy jajecznej wymieszać z pozostałym mlekiem, puree dyniowym, cukrem oraz olejem i dokładnie wymieszać.
Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski i dodajemy cynamon oraz sól. Robimy w mące na środku dołek i wlewamy do niego gotowy zaczyn oraz mokre składniki. Całość mieszamy widelcem, a następnie wykładamy na posypany mąką blat i dokładnie zagniatamy. Jeśli ciasto będzie za lepkie podsypujemy je mąką, ale nie za dużo !
Gotową kulę przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto będzie gotowe kiedy podwoi swoją objętość.

Nadzienie bułeczek:
  • 3 łyżki puree dyniowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • cynamom wdg uznania
Wszystkie składniki nadzienie mieszamy do połączenia składników.



Gotowe, wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i rozwałkujemy duży prostokąt grubości 0,5 cm. Dłuższy bok kładziemy przed sobą. Całość smarujemy nie za grubą warstwą nadzienia, aby nie wypłynęło nam przy krojeniu. Ciasto zwijamy w dosyć ciasną roladę. Kroimy na 10 równych części i układamy w natłuszczonej i obsypanej tortownicy. 
Przed pieczeniem drożdżówki smarujemy pozostawionym wcześniej jajkiem i posypujemy pestkami dyni. 
Wstawiamy na 30 min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Smacznego !