sobota, 8 marca 2014

Sobotnie śniadanie: Pieczona jaglanka



Dzisiejsze śniadanie na ciepło i na słodko, nie ma nic lepszego ! Zapraszam na pieczoną kaszę jaglaną z owocami. Możecie użyć swoich ulubionych dodatków, u mnie dzisiaj owoce leśne : )
o.

Składniki na jedną porcję:

  • 3,5 łyżki kaszy jaglanej
  • szklanka wody (niecała)
  • 50ml mleka
  • słodzidło ( u mnie 3 tabletki słodzika)
  • 1 jajko
  • owoce




Kaszę wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą i mlekiem. Odrazu słodzimy. Gotujemy kaszę na małym ogniu do czasu aż cały płyn zostanie wchłonięty (około 20-25 min).Następnie kaszę zdejmujemy z palnika i chwilę studzimy. W międzyczasie w misce ucieramy mikserem jajko. Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną kaszę i wszystko dokładnie mieszamy. 
Połowę masy przekładamy do naczynia, w którym będziemy piec jaglankę, wykładamy owoce i przykrywamy pozostałą częścią masy. Na wierzch układamy pozostałe owoce. 
Całość pieczemy około 15-20 min w 170 stopniach. Podajemy gorące : )

sobota, 1 marca 2014

Dietetyczny krem czekoladowo-bananowy


Nie nazwę dzisiejszego postu przepisem, bo to za duże słowo, ale myślę, że jest to dobra propozycja na wykorzystanie zagubionych gdzieś w lodówce bananów : ).
Smarowidło idealne do kanapek, owsianek, ryżu, makaronu i wszystkiego co Wam jeszcze przyjdzie na myśl. 
A! Jeszcze jedno: krem najlepiej smakuje jak postoi przez noc w lodówce ! Smacznego : )
o.

Składniki :

  • 3 średnie, dojrzałe banany
  • 1 płaska łyżka kakao
  • słodzidło: miód, cukier, stewia ( ja nie dodawałam bo banany i tak były słodkie, ale jak kto lubi : ))
  • kilka kropel aromatu orzechowego




Banany dokładnie blendujemy, tak aby nie było grudek. Dodajemy pozostałe składniki i dalej blendujemy do połączenia składników. Gotowy krem przekładamy na wyparzonego słoiczka, dokładnie zakręcamy i odstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie krem jest gotowy do jedzenia !