Kuskus to taki genialny wynalazek ! Nie trzeba bawić się w żadne gotowanie, pilnowanie, odcedzanie. Jest gotowy w 2 min i nadaje się na słodko, słono, kwaśno...Ostatnio na moim stole ta kasza gości dosyć często. Może po części to z lenistwa ? : ) Kasza ta polecana jest między innymi przy odchudzaniu. Zawiera tylko 2g tłuszczu ( w 100g produktu ), jest bogata w białko i lekko strawna. Nic tylko zajadać !
Dzisiaj mój przepis jest iście obiadowy: Kasza kuskus smażona z mięsem mielonym oraz warzywami. Zapraszam!
o.
Składniki:
- 4 łyżki kaszy kuskus
- 250g mięsa mielonego wieprzowego
- łyżka oleju
- 2 pieczarki
- 2 ziemniaki
- garść fasolki szparagowej zielonej
- kilka różyczek brokuła
- 1/3 papryki
- łyżka kukurydzy z puszki
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, suszona papryczka chilli
- pestki dyni
- natka pietruszki
Mięso mielone smażymy na łyżce oleju, aż zrobi się brązowe. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Ziemniaków nie obieramy. Szorujemy pod zimną wodą i kroimy na ćwiartki. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, fasolkę na mniejsze kawałki.
Mięso przyprawiamy solą, i pieprzem i dodajemy pokrojone warzywa oraz kukurydzę z puszki. Kiedy wszystko już mamy na patelni dodajemy resztę przypraw, czyli czosnek (świeży lub granulowany) oraz suszoną papryczkę chilli (może być w proszku).
Kaszę kuskus wsypujemy do małej miseczki, dodajemy szczyptę soli i zalewamy wrzątkiem tak żeby pokrywał ją całą. Odstawiamy do napęcznienia.
Pestki dyni prażymy w międzyczasie na suchej patelni.
Kaszę dodajemy na patelnię do reszty dania i mieszamy wszystko razem.
Podajemy posypane natką pietruszki oraz uprażonymi pestkami dyni. Smacznego !
Smacznie, zdrowo i mega kolorowo :) !
OdpowiedzUsuńDługo się nie mogłam przekonać do kuskusu, ale teraz uwielbiam, dlatego podoba mi się Twoje danie, takie kolorowe.
OdpowiedzUsuń