Dzisiaj mam dla Was przepis na MEGA prosty, a naprawdę pyszny obiadowy makaron z pomidorami z dodatkiem serka topionego. Dzięki serkowi całe danie staje się kremowe i bardziej delikatne. Przepis w sam raz dla leniuchów : ) Zapraszam!
o.
Składniki:
- pół paczki makaronu (u mnie kokardki)
- 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
- 1 trójkącik serka topionego śmietankowego
- 1 ząbek czosnku
- pół niedużej cebuli
- oliwa z oliwek do smażenia
- pęczek świeżego oregano lub pół łyżeczki suszonego
- przyprawy : sól, pieprz, czilli, pół łyżeczki cukru
Makaron gotujemy al dente według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy.
Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Podsmażamy chwilę, aby cebula się zeszkliła i wlewamy puszkę pomidorów.
Na małym ogniu dusimy pomidory, aby wyparowała z nich woda i powstał gęsty sos. Po tym czasie dodajemy serek i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, oregano siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy i przyprawiamy według uznania. Na koniec dodajemy makaron do sosu i wszystko razem mieszamy. Podajemy posypane serem.
Smacznego !
Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuń