sobota, 24 sierpnia 2013

Ulubione śniadanie: Tosty francuskie z bananem i masłem orzechowym



Typowe śniadanie obżartuchów: dużo, słodko i smażone : )
Jedno z moich ulubionych śniadań, szczególnie na słoneczny poranek. Proste i smaczne. Tosty francuskie z bananami, masłem orzechowym ( w moim przypadku z dodatkiem czekolady), polane syropem klonowym.
Kocham wakacje.
Przepis inspirowany tostami francuskimi z książki Jamiego Olivera, pt. "Jamie's dinners".
o.

Składniki na jedną porcję:


  • Dwie kromki pieczywa ( u mnie chleb pełnoziarnisty)
  • połowa banana 
  • łyżeczka masła orzechowego
  • jedno jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki cukry lub cukru waniliowego
  • syrop klonowy lub miód do polania
  • masło do smażenia





Banana rozgniatamy widelcem. Na jednej kromce rozsmarowujemy masło orzechowe, a na drugiej masę bananową. Kromki składamy i lekko dociskamy, aby nie rozpadły się podczas smażenia.






Jajko roztrzepujemy w miseczce z dodatkiem mleka i cukru. Złożoną kanapkę zamaczamy w miksturze jajecznej z obu stron.
Smażymy na maśle z obu stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe, polane syropem klonowym lub miodem.
Smecznego !




1 komentarz:

  1. tosty przy takiej ilosci cukru w sobie na pewno sycące
    cos dla siebie ale na pewno nie dla gosci
    dla mnie to jednorazowa przygoda z tym daniem

    OdpowiedzUsuń