Oto jedno z tych bardzo prostych, a pysznych ciast, które można z powodzeniem podać w formie tortu lub zwykłego, letniego ciasta do kawy. Zapraszam!
o.
- 225g mąki pszennej
- 225g cukru
- 225g margaryny do pieczenia
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
Mąkę, proszek i kakao dobrze przesiać, aby ciasto ładnie urosło. Miękką margarynę zmiksować na puszystą masę z cukrem. Kiedy otrzymamy gładki puch, dodajemy po jednym jajku i po kilku łyżkach mąki z proszkiem i kakaem. Ważne żeby poprzednie jajko całkowicie wymieszało się z masą zanim dodamy następne. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników (jajko + mąka, jajko + mąka....). Otrzymane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
Pieczemy do "suchego patyczka" (około 30-40 min w zależności od piekarnika) w 180 stopniach.
Gotowy, ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
Składniki na piankę truskawkową:
- 0,5kg truskawek
- 125ml jogurtu naturalnego
- cukier wedle upodobań
- opakowanie żelatyny
Truskawki zblendować na mus, dodać cukier i wymieszać.
Żelatynę rozpuścić dokładnie w 1/4 gorącej wody i dodać do musu truskawkowego, a następnie wlać jogurt i wymieszać.
Mus truskawkowy wylewamy na dolny blat biszkoptu i przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem dekorujemy ciasto polewą czekoladową.
Składniki na polewę:
- tabliczka mlecznej czekolady
- 3-4 łyżki mleka
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy i polewamy ciasto.
Smacznego !
Coś czuję, że szybko stałoby się jednym z moich ulubionych. :)
OdpowiedzUsuń