Wydaje mi się, że kokosanki to jedne z najprostszych ciasteczek, o ile nie najprostsze. Zrobienie ich jest dziecinnie łatwe i bardo szybkie, ale za to efekt zniewala. Te małe ciasteczka to coś dla fanów kokosa. Są bardzo aromatyczne, chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Moim zdaniem najlepsze z kawą lub zimnym mlekiem. Zapraszam!
o.
Składniki na około 16 szt. :
- 2 małe jajka + jedno białko
- 250g wiórków kokosowych
- 130g cukru
- 75g masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Jajka, białko i cukier miksujemy na puszystą masę. W osobnej misce mieszamy mąkę z wiórkami i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Składniki dokładnie łączymy ze sobą i w rękach formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kokosanki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 10-15 min. Smacznego !
Wieki nie jadłam :) Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńtrzeba będzie zrobić bo to moje smaki
OdpowiedzUsuńSą tak blisko na zdjęciu, że tylko wyciągnąć rękę i zjeść:)
OdpowiedzUsuń