Jak wszyscy to i ja ! Widzę pełno przepisów z rabarbarem, to dlaczego i ja czegoś nie zarobię ? : )) Taka pora roku, że w końcu pojawił się ten owoc, a może warzywo ? Ale do rzeczy, dzisiaj postanowiłam upiec baaardzo proste i bardzo szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką. Jest pyszne, a nakład pracy naprawdę jest niewielki. Jeżeli lubicie połączenie kwaśnego smaku rabarbaru i słodkiego ciasta to zapraszam !
o.
Składniki na blachę 35x23cm :
- 2,5 szkl. mąki
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 kostka margaryny do pieczenia 250g
- 3 łodygi rabarbaru (takie jak na zdjęciach)
Składniki na kruszonkę:
- 100g mąki
- 50g cukru lub cukru pudru
- 50 g margaryny
Składniki kruszonki mieszamy razem i rozcieramy masło z cukrem i mąką palcami do powstania grudek. Odstawiamy do lodówki.
Kostkę margaryny rozpuszczamy w rondelku. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajka i dodajemy cukry. Ubijamy mikserem na puszystą masę. Kiedy z masy zrobi się puch, nadal miksując, dodajemy po trochu na zmianę mąkę i rozpuszczoną margarynę. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką.
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki.
Układamy na wierzchu ciasta i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy do suchego patyczka ( u mnie około 30 min w temp. 180 stopni bez termoobiegu).
ja wlasnie wyprobowalam pani przepisu Wydaje mi sie ze wyszlo malo ciasta Ale sie piecze Kruszonka byla za mokra wiec dodalam ciut wiecej maki Efekt za pol godzinki :) dziekuje Pozdrawiam Marta
OdpowiedzUsuńMoze się wydawać, że ciasta jest mało, ale rośnie naprawdę wysokie, więc nie ma co się martwić : ) Jeśli robi pani ciasto na blaszce o podobnych wymiarach do mojej, to na pewno wyjdzie.
OdpowiedzUsuńCo do kruszonki to oczywiście miała Pani rację. W przepisie powinno być 100g mąki zamiast 50g. Mój błąd, za który przepraszam i dziękuję za poprawienie. Pozdrawiam i czekam na relację z wypieku : )