Poszperałam trochę w Internecie, popatrzyłam na przepisy na wuzetki i skomponowałam dla mnie odpowiedni, a więc...Tada da dam ! Moja pierwsza wuzetka ! Szczerze ? Nie spodziewałam się, że będzie aż tak pyszna : )) Idealnie wpasowała się w moje gusta. Jest czekoladowa, ale nie za słodka, nie sucha, wspaniała.
Składniki na biszkopt na blachę 25x37 cm :
- 7 jajek (ja użyłam M)
- 1 szkl. cukru
- 2/3 szklanki kakao
- 2/3 szklanki mąki pszennej
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około pół godziny. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z formy i odkładamy do wystygnięcia.
Składniki na masę z bitej śmietany:
- 5 opakowań śmietanki 30% po 200g (użyłam tych z Lidla :))
- 1/3 szkl. cukru
- 1 opakowanie żelatyny (20g)
Żelatynę mieszamy z 4 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na kilka minut. Następnie przekładamy żelatynę do rondelka, stawiamy na małym gazie, dodajemy 6 łyżek wody i rozpuszczamy. Gdy żelatyna już się rozpuści, przelewamy ją do miseczki i studzimy. Żelatyna musi być kompletnie wystudzona żeby nie ścięła się przy kontakcie z zimną śmietaną.
W misce ubijamy śmietanę. Gdy już będzie ubita na sztywno dodajemy wystudzoną żelatynę i przez chwilę miksujemy.
Dodatkowe składniki:
- dżem malinowy
- pół limonki lub cytryny
- gorzka herbata
Wystudzony biszkopt przekrajamy na dwa równe blaty. Dolny blat ponczujemy herbatą z dodatkiem soku z limonki lub cytryny. Następnie smarujemy biszkopt dżemem, a na to wykładamy naszą bitą śmietanę i wyrównujemy. Delikatnie nasączamy drugi blat i kładziemy go na resztę ciasta. Na wierzch wylewamy polewę.
Składniki na polewę:
- 1 gorzka czekolada
- 1 mleczna czekolada
- 1 śmietanka kremówka
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Dokłądnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Polewamy ciasto.
Wierzch można ozdobić pozostałą bitą śmietaną z kremu. : )
pysznie wygląda!:)znane a też nigdy sama nie robiłam:P
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie się prezentuje, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń