wtorek, 30 kwietnia 2013

Muffiny bananowe z owsianą kruszonką



Klasycznie, jak nie mam co robić to piekę muffinki. W różnych wariacjach. To już chyba staje się moim nawykiem. Nie wiem dlaczego, ale ujmują mnie te małe, pulchne ciasteczka, które są dobre na każdą okazję : ). Dzisiejsze babeczki proponuję z bananem i kruszonką z dodatkiem płatków owsianych, ot tak, żebym miała przeświadczenie przy ich jedzeniu, że są zdrowsze : ). Zapraszam !
P.S co można zrobić, żeby domowe babeczki były NAPRAWDĘ zdrowsze ? : ))
o.

Składniki na około 14 szt. :
  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki margaryny do pieczenia
  • 2 dojrzałe banany
Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, proszek, sól i mieszamy. W oddzielnej misce rozciskamy banany widelcem lub blendjemy, dodajemy mleko, jajko i trzepaczka mieszamy. W rondelku rozpuszczamy margarynę i dodajemy do mikstury bananowo-mleczno-jajecznej : ). Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy. Papilotki wypełniamy do 3/4 ich wysokości i posypjemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach, około 20 min.



Składniki na kruszonkę:
  • 50g mąki
  • 50g płatków owsianych
  • 50 g cukru pudru
  • 50g margaryny
Składniki ucieramy palcami na konsystencję mokrego piasku z grudkami.


2 komentarze:

  1. Pięknie CI wyrosły te muffiny

    --
    Pozdrawiam i zapraszam również do siebie na www.kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszły pyszne! dodałam łyżeczkę cynamonu od siebie:)

    OdpowiedzUsuń