Mini vol au vent to małe przekąski, tak zwane Finger Food. Idealne na przyjęcie, bo mieszczą się akurat na jeden gryz : ). Są proste w przygotowaniu, a jak wyglądają ! Moją wersję tych wytrawnych ciasteczek przygotowałam z serka i łososia wędzonego. Zapraszam !
o.
Składniki na około 20 szt.:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 opakowanie serka kanapkowego typu Philadelphia (250g)
- 1 opakowanie łososia wędzonego na zimno
- sól, pieprz grubo zmielony
- kilka gałązek swierzego koperku
- żółtko do posmarowania ciasteczek
Serek mieszamy z posiekanym koperkiem, zostawiając kilka gałązek do ozdoby. Dodajemy sól i pieprz i całość mieszamy.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i małą szklanką bądź foremką wykrajamy 3 kółka. Jedno kółko kładziemy na spód, a z pozostałych mniejszą foremką wykrawamy na środku mniejsze kółeczko, tak aby pozostała tylko obręcz. Dół ciasteczka smarujemy roztrzepanym żółtkiem i na to układamy pierwsze wykrojone kółeczko, które również smarujemy żółtkiem i nakładamy następną warstwę. Całość dociskamy lekko, aby podczas pieczenia ciasteczka się nie rozkleiły.
Zrobione ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do czasu aż będą wyrośnięte i przyrumienione.
Do wystudzonych mini vol au vent nakładamy pół łyżeczki serka, a na to kawałek wędzonego łososia. Ozdabiamy koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Voila !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz