wtorek, 16 kwietnia 2013

Mini vol au vent z serkiem i łososiem



Mini vol au vent to małe przekąski, tak zwane Finger Food. Idealne na przyjęcie, bo mieszczą się akurat na jeden gryz : ). Są proste w przygotowaniu, a jak wyglądają ! Moją wersję tych wytrawnych ciasteczek przygotowałam z serka i łososia wędzonego. Zapraszam !
o.

Składniki na około 20 szt.:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie serka kanapkowego typu Philadelphia (250g)
  • 1 opakowanie łososia wędzonego na zimno
  • sól, pieprz grubo zmielony
  • kilka gałązek swierzego koperku
  • żółtko do posmarowania ciasteczek




Serek mieszamy z posiekanym koperkiem, zostawiając kilka gałązek do ozdoby. Dodajemy sól i pieprz i całość mieszamy.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i małą szklanką bądź foremką wykrajamy 3 kółka. Jedno kółko kładziemy na spód, a z pozostałych mniejszą foremką wykrawamy na środku mniejsze kółeczko, tak aby pozostała tylko obręcz. Dół ciasteczka smarujemy roztrzepanym żółtkiem i na to układamy pierwsze wykrojone kółeczko, które również smarujemy żółtkiem i nakładamy następną warstwę. Całość dociskamy lekko, aby podczas pieczenia ciasteczka się nie rozkleiły.
Zrobione ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do czasu aż będą wyrośnięte i przyrumienione.
Do wystudzonych mini vol au vent nakładamy pół łyżeczki serka, a na to kawałek wędzonego łososia. Ozdabiamy koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Voila !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz