niedziela, 21 kwietnia 2013

Scones na słono w sam raz na śniadanie



Lubicie sconesy? Ja ostatnio coraz bardziej, chyba przede wszystkim dlatego, że szybko się je robi i ma się wrażenie, że je się ciepłe bułeczki prosto z piekarni : ). Ostatnio robiłam sconesy na słodko, a dzisiaj wybrałam wersję ''wytrawną'', która idealnie wpasowała się na niedzielne śniadanie : ) Zapraszam
o.

Składniki na 8-9 szt.:
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 50 g posiekanego w kostkę masła
  • 1 duże jajko
  • ok.100 ml mleka
  • pół łyżeczki tymianku i ziół prowansalskich
  • 50 g startego sera żółtego



Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, proszek do pieczenia, przyprawy i rozcieramy składniki palcami. Ubijamy jajko i dodajemy mleko. Płynne składniki wlewamy do suchych zostawiając trochę masy jajeczno mlecznej do posmarowania bułeczek. Dodajemy starty ser i wszystko dokładni zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub więcej mąki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5 do 2 cm i foremką lub szklanką wycinamy sconesy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem z mlekiem i pieczemy około 10-12 min w temperaturze 180 stopni.

Moja wersja sconesów była z :
  1. serkiem śmietankowym, pomidorem, mozzarellą i szczypiorkiem
  2. serkiem bazyliowym, łososiem wędzonym, rukolą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz