Często wracając do domu z pracy, szkoły nie mamy gotowego obiadu, ani pomysłu na tenże obiad, a chciałoby się zjeść coś dobrego i najlepiej jeszcze zdrowego. A może w takim razie łosoś z chrupiącą skórką plus zielona sałata :) ? Mimo, że nie jestem fanką ryb, to ta wersja łososia mi bardzo smakowała i co najlepsze, jest to obiad ekspresowy !
Składniki:
- 100g filetu z łososia
- garść pistacji
- 2 łyzki startego sera (użyłam zwykłej goudy)
- 2 łyzki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- trochę posiekanej pietruszki
Z ryby delikatnie nożem usunąć skórę. Ułożyć łososia w formie żaroodpornej skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. W miseczce przygotować posypkę. Dodajemy wcześniej zmielone w blenderze pistacje, sól, pieprz, ser, posiekaną pietruszkę, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość polewamy oliwą, tak aby powstała nam konsystencją mokrego piasku i mieszamy. Gotową posypkę układamy grubą warstwą na łososia. Rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 min.
Mojego łososia podałam z sałatą zrobioną z :
- mixu sałat
- połowy zielonego ogórka
- 1 pomidora
- garści prażonego słonecznika
- szczypiorku
- sosu czosnkowego (3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny)
takich połączeń smaków z łososiem nigdy nie próbowałam, brzmi i wygląda interesująco !!!
OdpowiedzUsuń