poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Tort czekoladowo-truskawkowy



Tak jak obiecałam, pierwszym z przepisów z urodzinowego przyjęcia będzie tort. Zrobił furorę bo prezentuje się naprawdę ładnie i w dodatku jest pyszny : ). Ciasto nie jest bardzo słodkie przez zawartość gorzkiej czekolady w kremie i dzięki truskawkom, które balansują całość. Robiłam go w tortownicy o średnicy 28cm, ale następnym razem zdecyduję się chyba na mniejszą, ponieważ tort będzie wtedy wyższy.
Zapraszam !
o.
Tort inspirowany przepisem ze strony Kwestia Smaku


Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyzki kakao


Jajka ubijamy z cukrem tak, aby powstała puszysta masa. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakaem, a następnie łączymy obie masy i mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do "suchego patyczka".


Składniki na krem czekoladowy:
  • 250g sera mascarpone
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 350ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Jeszcze ciepłą czekoladę mieszamy szybko z serkiem (jeżeli serek będzie za zimny, lub czekolada za bardzo wystudzona w kremie porobią się grudki bo czekolada zacznie zastygać). Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i łączymy z masą czekoladową do uzyskania jednolitego kremu. Odstawiamy do lodówki.


Składniki dodatkowe:
  • 0.5kg truskawek
  • kilka ciasteczek owsianych
  • herbata z cytryną do nasączenia biszkoptów


Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie przekrajamy do na dwa równe blaty. Pierwszy blat najpierw nasączamy lekko herbatą, następnie nakładamy krem czekoladowy, a na to plasterki truskawek i delikatnie układamy kolejny blat biszkoptowy powtarzając czynność analogicznie do poprzedniej warstwy zostawiając trochę kremu do posmarowania wierzchu i boków tortu. Przełożone ciasto smarujemy pozostałym kremem, a boki obkładamy pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Na wierzchu układamy plasterki truskawek lub inną mozaikę według własnej inwencji :)). Tort chłodzimy przed podaniem. 

1 komentarz: