Uwielbiam takiego typu proste i pyszne ciasta, ostatnio u mnie na stole królują bardzo często. Niedawno wstawiałam przepis na tego samego typu ciasto, które możecie zobaczyć tutaj.
Tym razem do ciasta i do kruszonki dodałam trochę wiórek kokosowych, które nadają przepyszny smak a przy pieczeniu w całym domu pachnie kokosem : )
Zapraszam !
o.
Składniki na blachę 35x23 cm :
- 4 jajka
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 kostka margaryny do pieczenia 250g
- 2 łodygi rabarbaru
- 250g truskawek
- garść wiórek kokosowych
Kostkę margaryny rozpuszczamy w rondelku. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami. Do drugiej miski wbijamy jajka i dodajemy cukry. Ubijamy mikserem na puszystą masę. Kiedy z masy zrobi się puch, nadal miksując, dodajemy po trochu na zmianę mąkę i rozpuszczoną margarynę. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką.
Składniki na kruszonkę :
- 100g mąki pszennej
- 60g cukru
- 60g masła
- około 20g wiórków
Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy razem na konsystencję mokrego piasku. W zależności od konsystencji kruszonki możemy dodać więcej mąki lub masła.
Owoce obieramy/szypułkujemy, myjemy i kroimy. Układamy naprzemiennie na wierzchu ciasta i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min.
Smacznego !
Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuńmmm, smak lata :) pozdrawiam i zapraszam po przepisy na grilla http://www.zgrilla.pl/grillowana-kaszanka-w-plastrach-kwasnego-jablka/
OdpowiedzUsuń