czwartek, 20 czerwca 2013

Ciasto z truskawkami, rabarbarem i kokosową kruszonką



Uwielbiam takiego typu proste i pyszne ciasta, ostatnio u mnie na stole królują bardzo często. Niedawno wstawiałam przepis na tego samego typu ciasto, które możecie zobaczyć tutaj
Tym razem do ciasta i do kruszonki dodałam trochę wiórek kokosowych, które nadają przepyszny smak a przy pieczeniu w całym domu pachnie kokosem : )
Zapraszam !
o.





Składniki na blachę 35x23 cm :

  • 4 jajka
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 kostka margaryny do pieczenia 250g
  • 2 łodygi rabarbaru 
  • 250g truskawek
  • garść wiórek kokosowych




Kostkę margaryny rozpuszczamy w rondelku. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami. Do drugiej miski wbijamy jajka i dodajemy cukry. Ubijamy mikserem na puszystą masę. Kiedy z masy zrobi się puch, nadal miksując, dodajemy po trochu na zmianę mąkę i rozpuszczoną margarynę. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką.


Składniki na kruszonkę :
  • 100g mąki pszennej
  • 60g cukru
  • 60g masła
  • około 20g wiórków

Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy razem na konsystencję mokrego piasku.  W zależności od konsystencji kruszonki możemy dodać więcej mąki lub masła.



Owoce obieramy/szypułkujemy, myjemy i kroimy. Układamy naprzemiennie na wierzchu ciasta i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min.

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, smak lata :) pozdrawiam i zapraszam po przepisy na grilla http://www.zgrilla.pl/grillowana-kaszanka-w-plastrach-kwasnego-jablka/

    OdpowiedzUsuń