Dzisiejszy przepis na gnocchi jest trochę inny, gdyż są one na słodko. Nie w sosie, nie ze szpinakiem, ale z bułką tartą, masłem i miodem ! Zapraszam do wypróbowania przepisu na te małe cudeńka.
o.
Składniki:
- 0,5 kg dyni
- 0.5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- około 1.5 szkl. mąki pszennej ( może być więcej jeżeli ciasto jest bardzo klejące)
- szczypta soli
- pół łyżeczki cynamonu
Dynię obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem, skrapiamy oliwą lub olejem i pieczemy do miękkości (im mniejsze kawałki tym szybciej będzie się piekła), około 30 min.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy i przeciskamy przez praskę. Ja próbowałam je zblendować, ale nie polecam...:)
Ziemniaki, dynię wkładamy do jednej miski, dodajemy jajko, przyprawy, mąkę pszenna i ziemniaczaną i zagniatamy rękoma na gładkie ciasto. Blat posypujemy mąką, i rozwałkowujemy ciasto na około 1,5-2cm grubości. Wykrawamy jakie chcemy kształty. W moim przypadku kółeczka wykrojone kieliszkiem. Na wyciętych gnocchi odciskamy widelcem wzorek na górze. Wrzucamy go wrzątku ze szczyptą soli i gotujemy do momentu aż wypłyną na wierzch.
Gotowe gnocchi podajemy z bułką tartą :
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka miodu
- pestki dyni do posypania
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy bułkę tartą i mieszamy do połączenia składników. Gotową bułką tartą posypujemy nasze gnocchi, polewamy miodem i układamy pestki dyni.
Smacznego !
patrząc na zdjęcie, myślałam że to plasterki bananów ;)
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam dynię, muszę spróbować zrobić coś podobnego
Gnocchi uwielbiam, ale muszę się przyznać bez bicia że nigdy nie jadłam nic z dyni...no chyba że pestki hehhe ;) ale wygląda i smakuje pewnie tak samo cudownie
OdpowiedzUsuńTo koniecznie musisz spróbowac ! Na dniach kolejne przepisy z dynią także serdecznie zapraszam : )
OdpowiedzUsuńMniami, ależ to musiało być pyszne! I wcale nie takie skomplikowane... Chyba spróbuję :)
OdpowiedzUsuń