czwartek, 24 października 2013

Pomysł na pyszne śniadanie : zapiekany ryż na mleku



Czy tylko mi ryż na mleku przypomina dzieciństwo ? Pamiętam, że tata zawsze robił mi go z jabłkami, cynamonem, a po wyjęciu z piekarnika polewał śmietaną....Trochę się rozmarzyłam : )

Nie jest to może najszybsze śniadanie do przygotowania, ale na pewno warto poświęcić mu chwilę swojego czasu : ) Zapraszam !

Składniki na dwie kokilki :
  • 1 torebka ryżu białego
  • szkl. mleka
  • 3/4 szkl. wody
  • słodzidło ( u mnie 4 tabletki słodzika)
  • połowa banana
  • szczypta cynamonu
  • pół łyżeczki syropu klonowego




Do rondelka wlewamy mleko i wodę i dosypujemy ryż (bez torebki). Dodajemy słodzidło i cynamon. Gotujemy do momentu, aż ryż pochłonie cały płyn i będzie gęsty. Połowę banana rozciskamy widelcem na "papkę" i dodajemy do już gęstego ryżu. Gotowy ryż przekładamy po równo do kokilek i polewamy kilkoma kroplami syropu klonowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i zapiekamy około 15-20 min. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz