niedziela, 24 marca 2013

Domowe burgery, czyli niedzielny obiad


Nie ma nic lepszego nic fast foody, a jak są domowe to już w ogóle : ) Dzisiaj u mnie na obiad domowe burgery z dwoma sosami do wyboru, kotletem z wołowiny, karmelizowaną cebulką i warzywami. Zapraszam !
o.

Składniki:
  • 0.5kg wołowiny mielonej
  • pół dużej cebuli lub jedna mała
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka zimnej wody
  • kilka listków sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • plasterki sera
  • bułki do hamburgerów lub zwykłe razowe, aby było zdrowiej : )

Cebulę kroimy na bardzo małą kostkę i mieszamy razem z mięsem i resztą składników na jednolitą masę. Robimy z mięsa małe kulki wielkości piłki do ping ponga i rozpłaszczamy je ręką na desce przykrytej kawałkiem folii aluminiowej lub woreczkiem foliowym. Dzięki temu łatwiej nam będzie potem odkleić kotlety od powierzchni. Patelnię do smażenia lekko smarujemy wacikiem nasączonym olejem, bo z mięsa i tak wytopi się tłuszcz. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
W tym czasie kroimy sałatę na paseczki, a pomidora na plasterki.

Składniki na sos czosnkowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • kilka kropel soku z cytyny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Majonez mieszamy ze śmietaną. Przez praskę przeciskamy czosnek i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Składniki na II sos :
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • połowa małej cebuli
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki cukru
  • biały ocet winny (około 1/4 łyżeczki)
Kroimy cebulę w bardzo drobną kosteczkę. Majonez mieszamy dokładnie z musztardą do uzyskania jednolitego koloru. Dodajemy sół, pieprz, cukier i cebulkę. Mieszamy wszystko razem, a na koniec dodajemy ocet winny.

Składniki na cebulę karmelizowaną:
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia
Cebulę kroimy na dość cieniutkie talarki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy do miękkości i na koniec dodajemy cukier i czekamy aż się rozpuści. Dokładnie mieszamy.

Bułki przekrajamy na pół i opiekamy albo w piekarniku albo na suchej patelni. Dolną połówkę smarujemy sosem czosnkowym i układamy sałatę. Na to kładziemy gorącego kotleta, na którym układamy plasterek sera i karmelizowaną cebulkę. Na koniec dodajemy plasterek pomidora i przykrywamy górą bułki posmarowaną II sosem. Smacznego ! : )

1 komentarz: