Święta już jutro, a pracy w kuchni ciągle przybywa : ). W przerwie między jedną potrawą, a drugą postanowiłam napisać posta o słodkich świątecznych gniazdkach, czyli babeczkach cytrynowych z kremem z mascarpone, wiórkami i orzechami w czekoladzie. Zapraszam !
o.
Składniki na ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 2 i 1/2 proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szkl. mleka
- 1 jajko
- 1/2 kostki margaryny
- sok z 1 cytryny
- skorka otarta z 1 cytryny
Składniki na krem:
- 250 ml śmietanki kremówki
- opakowanie mascarpone
- 1/3 szkl. cukru pudru
- ulubiony aromat (ja dodałam cytrynowy :))
- do przybrania orzechy w czekoladzie i uprażone na suchej patelni wiórki kokosowe
Przestudzone babeczki dekorujemy kremem za pomocą szprycy, posypujemy wiórkami i układamy po 3 czekoladowe ''jajeczka''. Gotowe !
Babeczki przetrzymujemy w lodówce ze względu na krem.
Pysznie wyglądają...dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuń