sobota, 30 marca 2013

Świąteczne gniazdka


Święta już jutro, a pracy w kuchni ciągle przybywa : ). W przerwie między jedną potrawą, a drugą postanowiłam napisać posta o słodkich świątecznych gniazdkach, czyli babeczkach cytrynowych z kremem z mascarpone, wiórkami i orzechami w czekoladzie. Zapraszam !
o.

Składniki na ciasto:
  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 i 1/2 proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki margaryny
  • sok z 1 cytryny
  • skorka otarta z 1 cytryny
Rozpuszczamy margarynę w rondelku. Mleko roztrzepujemy z jajkiem i dodajemy tłuszcz. Do składników mokrych dodajemy skórkę z cytryny i sok. Składniki suche mieszamy razem, a następnie dolewamy do nich plynne składniki. Dokładnie mieszamy. Wypełniamy ciastem papilotki do 3/4 ich wysokości i pieczemy około 20 min w 180 stopniach.


Składniki na krem:
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • opakowanie mascarpone
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • ulubiony aromat (ja dodałam cytrynowy :))
  • do przybrania orzechy w czekoladzie i uprażone na suchej patelni wiórki kokosowe
Ubijamy mikserem schłodzoną śmietankę i następnie dodajemy mascarpone i dalej mieszamy. Ciągle miksując dodajemy stopniowo cukier puder, a na koniec aromat.

Przestudzone babeczki dekorujemy kremem za pomocą szprycy, posypujemy wiórkami i układamy po 3 czekoladowe ''jajeczka''. Gotowe !
Babeczki przetrzymujemy w lodówce ze względu na krem.


Babki i babeczki

1 komentarz: