niedziela, 10 marca 2013

Szarlotka Cioci Krysi

Jest wiele przepisów na szarlotkę i zapewne każdy ma swój ulubiony, dlatego ja chciałam podzielić się swoim : )
Jest to przepis mojej cioci wypróbowany na wielu rodzinnych spotkaniach. Ciasto jest kruche i maślane, na górze jabłka pachnące cynamonem, a wszystko przykryte białą chmurką, czyli bezą ; )
Zapraszam do spróbowania !


Składniki na ciasto :
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 kostka margaryny do pieczenia (250g)
  • 2 lub 3 cukry wanilinowe
  • 6 żółtek
Wszystkie składniki siekamy razem i zagniatamy na gładkie ciasto. Następnie wałkujemy ciasto i wyklejamy nim balszkę. Nakuwamy ciasto widelcem i pieczemy na "złoto" w temperaturze 180 stopni. Jeżeli zostało nam trochę ciasta, to zawijamy je w folię aluminiową lub woreczek foliowy i wkładamy do zamrażalnika.


Składniki na farsz jabłkowy:
  • 1,5 lub 2kg jabłek
  • 20dag cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
Jabłka obieramy i tarkujemy na grubych oczkach. Następnie mieszamy jabłka z cukrem i cynamonem i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.

Składniki na pianę:
  • 6 białek
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Pianę z białek ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy cukier i wiórki.

Na uprzednio upieczone ciasto wylewamy masę jabłkową, na to pianę z białek a na wierzch możemy starkować pozostałe ciasto, które włożyliśmy do zamrażarki.
Pieczemy przez około 20-30 min w temp. 160 stopni.
o.




2 komentarze: