Jest to przepis mojej cioci wypróbowany na wielu rodzinnych spotkaniach. Ciasto jest kruche i maślane, na górze jabłka pachnące cynamonem, a wszystko przykryte białą chmurką, czyli bezą ; )
Zapraszam do spróbowania !
Składniki na ciasto :
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 1 kostka margaryny do pieczenia (250g)
- 2 lub 3 cukry wanilinowe
- 6 żółtek
Składniki na farsz jabłkowy:
- 1,5 lub 2kg jabłek
- 20dag cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
Składniki na pianę:
- 6 białek
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Na uprzednio upieczone ciasto wylewamy masę jabłkową, na to pianę z białek a na wierzch możemy starkować pozostałe ciasto, które włożyliśmy do zamrażarki.
Pieczemy przez około 20-30 min w temp. 160 stopni.
o.
Nigdy nie robiłam z mąki krupczatki..
OdpowiedzUsuńA warto spróbować, naprawdę : ).
OdpowiedzUsuń