poniedziałek, 8 lipca 2013

Najlepsze kokosanki



Wydaje mi się, że kokosanki to jedne z najprostszych ciasteczek, o ile nie najprostsze. Zrobienie ich jest dziecinnie łatwe i bardo szybkie, ale za to efekt zniewala. Te małe ciasteczka to coś dla fanów kokosa. Są bardzo aromatyczne, chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Moim zdaniem najlepsze z kawą lub zimnym mlekiem. Zapraszam!
o.


Składniki na około 16 szt. :
  • 2 małe jajka + jedno białko
  • 250g wiórków kokosowych
  • 130g cukru
  • 75g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia






Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. 
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Jajka, białko i cukier miksujemy na puszystą masę. W osobnej misce mieszamy mąkę z wiórkami i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Składniki dokładnie łączymy ze sobą i w rękach formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kokosanki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 10-15 min. Smacznego !

3 komentarze:

  1. Wieki nie jadłam :) Smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. trzeba będzie zrobić bo to moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Są tak blisko na zdjęciu, że tylko wyciągnąć rękę i zjeść:)

    OdpowiedzUsuń