czwartek, 22 sierpnia 2013

Ciasto czekoladowe z pianką truskawkową



Oto jedno z tych bardzo prostych, a pysznych ciast, które można z powodzeniem podać w formie tortu lub zwykłego, letniego ciasta do kawy. Zapraszam!
o.



Składniki na biszkopt w formie o średnicy 28 cm:

  • 225g mąki pszennej
  • 225g cukru
  • 225g margaryny do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Mąkę, proszek i kakao dobrze przesiać, aby ciasto ładnie urosło. Miękką margarynę zmiksować na puszystą masę z cukrem. Kiedy otrzymamy gładki puch, dodajemy po jednym jajku i po kilku łyżkach mąki z proszkiem i kakaem. Ważne żeby poprzednie jajko całkowicie wymieszało się z masą zanim dodamy następne. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników (jajko + mąka, jajko + mąka....). Otrzymane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
Pieczemy do "suchego patyczka" (około 30-40 min w zależności od piekarnika) w 180 stopniach.
Gotowy, ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.






Składniki na piankę truskawkową:
  • 0,5kg truskawek
  • 125ml jogurtu naturalnego
  • cukier wedle upodobań
  • opakowanie żelatyny

Truskawki zblendować na mus, dodać cukier i wymieszać. 
Żelatynę rozpuścić dokładnie w 1/4 gorącej wody i dodać do musu truskawkowego, a następnie wlać jogurt i wymieszać. 

Mus truskawkowy wylewamy na dolny blat biszkoptu i przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
Przed podaniem dekorujemy ciasto polewą czekoladową.






Składniki na polewę:
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy i polewamy ciasto.

Smacznego !

1 komentarz:

  1. Coś czuję, że szybko stałoby się jednym z moich ulubionych. :)

    OdpowiedzUsuń