sobota, 25 stycznia 2014

Mega proste, cynamonowe ślimaki



Niesamowite, jaką moc daje cynamon w zimowe dni, rozgrzewa i jest jedną z rzeczy, które kojarzą mi się z tą porą roku. Często mam ochotę na gorące drożdżówki cynamonowe, ale ciasto drożdzowe niestety jest czasochłonne, dlatego mam dla Was, i dla siebie :), szybką i mega prostą alternatywę. Zapraszam!
o.

Składniki: na około 25 szt.

  • 200g miękiego masła
  • 100g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 50g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego



Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dwa jajka wybijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy, a żółtka i jedno całe jajko stopniowo dodawac do masy maślanej. Dodajemy mąkę i wyrabiamy na gladkie ciasto.
Cynamon wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. 
Ciasto dzielimy na pół, opruszamy blat mąką. Z obu kawałków wałkujemy prostokąty o wymiarach mniej więcej 25x35 cm.

Smarujemy je białkiem, obsypujemy cynamonem i ostrożnie rolujemy zaczynając od szerszego boku. Obie rolady przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni ( przy termoobiegu 160 stopni). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą roladę kroimy na plastry około 2-3 cm i układamy je na blaszę. Ciasteczka pieczemy na środokowej półce piekarnika przez 12-15 min. 
Smacznego !

1 komentarz: