piątek, 24 stycznia 2014

Niezawodna MUSAKA



Nie ma co się rozpisywać : najlepszy pomysł na obiad, oczywiśćie jeśli nie jesteś na diecie :)

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • mięso mielone (wieprzowe, wołowe lub wieprzowo-wołowe)
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu
  • pęczek bazylii
  • przyprawy: ostra, słodka papryka, pieprz, sól, cukier, cynamon
  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • ser (według upodobań: mozzarella, żółty, parmezan)
  • olej do smażenia

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • mleko (około 0,5 szkl.)
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz, sól

Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy w plastry, obsypujemy solą i pieprzem. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy warzywo z obu stron. Usmażone plastry bakłażana przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę (uważamy, aby cebula była tylko zeszklona), a następnie dodajemy mięso i smażymy do momentu aż osiągnie brązowy kolor. W międzyczasie doprawiamy je solą, pieprzem, papryką oraz 0,5 łyżeczki cynamonu. Kiedy mięso będzie już usmażone zalewamy je pomidorami, dodajemy koncentrat oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Czekamy, aż nadmiar płynu wyparuje tworząc gęsty sos. Na sam koniec do sosu dodajemy posiekaną bazylię.
Sos odstawiamy i bierzemy się za robienie beszamelu. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Następnie dodajemy mleko, ciągle mieszając ( w przepisie podałam 0,5 szkl., ale może to być trochę mniej lub więcej, w zależności od tego jak gęsty sos chcemy otrzymać). Kiedy beszamel będzie już gęsty, doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem i zdejmujemy z gazu.
Ostatnim krokiem jest pokrojenie ziemniaków na plastry grubości około 0,5cm
Przygotowujemy musakę:

  1. Jako pierwszą warstwę układamy bakłażany.

2. Wylewamy połowę sosu mięsno-pomidorowego.


3. Układamy plastry ziemniaków, jak najciaśniej się da.


4.Wylewamy 1/3 beszamelu i dokładnie rozprowadzamy.


WSZYTSKIE KROKI POWTARZAMY TAK SAMO JAK ZA PIERWSZYM RAZEM

Na sam koniec układamy plasterki, lub tarkujemy wybrany ser


Pieczemy około 30 min, tylko do zapieczenia składników. Smacznego !


2 komentarze:

  1. To danie jest pochłaniające ale i jak pochłaniane :) mnie musaka na wieprzkowym najlepiej wchodzi z tatarem a pomidory oczywiście sezonowe :) wolę rozkminiać je dodatkowo przecierem (lubię Pomidori) i polecam również cukier waniliowy :)

    OdpowiedzUsuń