sobota, 8 marca 2014

Sobotnie śniadanie: Pieczona jaglanka



Dzisiejsze śniadanie na ciepło i na słodko, nie ma nic lepszego ! Zapraszam na pieczoną kaszę jaglaną z owocami. Możecie użyć swoich ulubionych dodatków, u mnie dzisiaj owoce leśne : )
o.

Składniki na jedną porcję:

  • 3,5 łyżki kaszy jaglanej
  • szklanka wody (niecała)
  • 50ml mleka
  • słodzidło ( u mnie 3 tabletki słodzika)
  • 1 jajko
  • owoce




Kaszę wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą i mlekiem. Odrazu słodzimy. Gotujemy kaszę na małym ogniu do czasu aż cały płyn zostanie wchłonięty (około 20-25 min).Następnie kaszę zdejmujemy z palnika i chwilę studzimy. W międzyczasie w misce ucieramy mikserem jajko. Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną kaszę i wszystko dokładnie mieszamy. 
Połowę masy przekładamy do naczynia, w którym będziemy piec jaglankę, wykładamy owoce i przykrywamy pozostałą częścią masy. Na wierzch układamy pozostałe owoce. 
Całość pieczemy około 15-20 min w 170 stopniach. Podajemy gorące : )

4 komentarze:

  1. Takiej wersji kaszy jeszcze nie jadłam, ale prezentuje się smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie wygląda! muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń