poniedziałek, 30 września 2013

Obiadowy, zdrowy kuskus z dodatkami



Kuskus to taki genialny wynalazek ! Nie trzeba bawić się w żadne gotowanie, pilnowanie, odcedzanie. Jest gotowy w 2 min i nadaje się na słodko, słono, kwaśno...Ostatnio na moim stole ta kasza gości dosyć często. Może po części to z lenistwa ? : ) Kasza ta polecana jest między innymi przy odchudzaniu. Zawiera tylko 2g tłuszczu ( w 100g produktu ), jest bogata w białko i lekko strawna. Nic tylko zajadać !
Dzisiaj mój przepis jest iście obiadowy: Kasza kuskus smażona z mięsem mielonym oraz warzywami. Zapraszam!
o.

Składniki:
  • 4 łyżki kaszy kuskus
  • 250g mięsa mielonego wieprzowego
  • łyżka oleju
  • 2 pieczarki
  • 2 ziemniaki
  • garść fasolki szparagowej zielonej
  • kilka różyczek brokuła
  • 1/3 papryki
  • łyżka kukurydzy z puszki
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, suszona papryczka chilli
  • pestki dyni
  • natka pietruszki



Mięso mielone smażymy na łyżce oleju, aż zrobi się brązowe. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Ziemniaków nie obieramy. Szorujemy pod zimną wodą i kroimy na ćwiartki. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, fasolkę na mniejsze kawałki.
Mięso przyprawiamy solą, i pieprzem i dodajemy pokrojone warzywa oraz kukurydzę z puszki. Kiedy wszystko już mamy na patelni dodajemy resztę przypraw, czyli czosnek (świeży lub granulowany) oraz suszoną papryczkę chilli (może być w proszku). 
Kaszę kuskus wsypujemy do małej miseczki, dodajemy szczyptę soli i zalewamy wrzątkiem tak żeby pokrywał ją całą. Odstawiamy do napęcznienia.
Pestki dyni prażymy w międzyczasie na suchej patelni.
Kaszę dodajemy na patelnię do reszty dania i mieszamy wszystko razem. 
Podajemy posypane natką pietruszki oraz uprażonymi pestkami dyni. Smacznego !

2 komentarze:

  1. Smacznie, zdrowo i mega kolorowo :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. Długo się nie mogłam przekonać do kuskusu, ale teraz uwielbiam, dlatego podoba mi się Twoje danie, takie kolorowe.

    OdpowiedzUsuń