piątek, 11 października 2013

Jesienne, dyniowe drożdżówki





Nie ma to jak dyniowy sezon. Zupy dyniowe, ciasta dyniowe, dynie w słoikach...wszędzie pomarańczowo i pysznie. 
Żeby nie być za bardzo oryginalną też postanowiłam upiec coś z dodatkiem dyni. Przedstawiam Wam przepis na dyniowo-cynamonowe drożdżówki. Bułeczki inspirowane tym przepisem. Zapraszam !
o.

Składniki na 10 szt. :
  • 3 szklanki mąki (pół na pół pszenno-żytniej i pszennej typ 550)
  • 1/4 szkl. ciepłego mleka
  • 25g drożdży świeżych
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szkl. puree dyniowego*
*Przygotowanie puree z dyni:
500g dyni obieramy ze skóry i kroimy na małe kawałki ( im mniejsze tym szybciej zmiękną). Do rondelka wlewamy dwie łyżki wody i dodajemy pokrojoną dynię. Gotujemy do momentu kiedy warzywo zmięknie i zacznie się rozpadać aż utworzy się mus. Całość blendujemy, dodajemy cukier do smaku i szczyptę cynamonu.



Drożdże kruszymy w miseczce, dodajemu ciepłe mleko, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, około 15 min.

Jajka roztrzepać widelce i odlać małą ilość na później tylko do posmarowania drożdżówek przed upieczeniem. Resztę masy jajecznej wymieszać z pozostałym mlekiem, puree dyniowym, cukrem oraz olejem i dokładnie wymieszać.
Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski i dodajemy cynamon oraz sól. Robimy w mące na środku dołek i wlewamy do niego gotowy zaczyn oraz mokre składniki. Całość mieszamy widelcem, a następnie wykładamy na posypany mąką blat i dokładnie zagniatamy. Jeśli ciasto będzie za lepkie podsypujemy je mąką, ale nie za dużo !
Gotową kulę przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto będzie gotowe kiedy podwoi swoją objętość.

Nadzienie bułeczek:
  • 3 łyżki puree dyniowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • cynamom wdg uznania
Wszystkie składniki nadzienie mieszamy do połączenia składników.



Gotowe, wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i rozwałkujemy duży prostokąt grubości 0,5 cm. Dłuższy bok kładziemy przed sobą. Całość smarujemy nie za grubą warstwą nadzienia, aby nie wypłynęło nam przy krojeniu. Ciasto zwijamy w dosyć ciasną roladę. Kroimy na 10 równych części i układamy w natłuszczonej i obsypanej tortownicy. 
Przed pieczeniem drożdżówki smarujemy pozostawionym wcześniej jajkiem i posypujemy pestkami dyni. 
Wstawiamy na 30 min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Smacznego !

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie ślimaczki:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe :) Uwielbiam dynie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie wygląda i cudny pomysł w dyniowy czas - a ile trzeba tych jajek

    OdpowiedzUsuń
  4. pewnie chodzi o te do posmarowania buleczek przed pieczeniem ? około 1-2 łyżek : )

    OdpowiedzUsuń