niedziela, 20 października 2013

Dietetyczne frytki



Pewnie każda z Was zajrzy tutaj z ciekawości, bo jak frytki mogą być dietetyczne ? Otóż mogą być, gdy nie są to frytki z ziemniaków, a z dyni i nie są smażone na głębokim oleju, a pieczone z dodatkiem oliwy. Mimo, że frytki nie są z ziemniaków to nie czujcie się oszukane ! Dynia nie ma zbyt wyrazistego smaku sama w sobie, ale pod wpływem pieczenia dzieje się z nią magia...Konsystencja frytek z dyni jest taka sama jak z tych ziemniaczanych, smak baaardzo podobno, aczkolwiek bardziej słodki, a kaloryczność? O WIELE MNIEJ KALORII, a to chyba dla nas kobiet najwazniejsze ? : ) Takie dyniowe frytki z powodzeniem mogą zastąpić wam dodatek ziemniaków w domowym obiedzie, lub po prostu mogą być smaczną, zdrową przekąską bez uczucia, że grzeszymy : ). Zapraszam !

Składniki na 1 większą porcję:

  • 0,5 kg dyni
  • dwie łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • czosnek granulowany
  • papryka ostra
  • tymianek suszony



Dynie obieramy i kroimy na podłużne paski, jak najcieniej się da. Układamy je na blaszczce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Rękoma obtaczamy frytki w tłuszczu i przyprawach, aby upewnić się, że żadna z frytek nie wyschnie podczas pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach C przez około 30 min. W połowie pieczenia sprawdzamy frytki i przerzucamy je na drugą stronę.
Podajemy od razu, gdyż dyniowe frytki bardzo szybko stygną !
Smacznego !


7 komentarzy:

  1. uwielbiam dynię w każdej postaci, po takie frytki też z chęcią bym sięgnęła.

    OdpowiedzUsuń
  2. o! i to jest jakiś fajny, nowy sposób na dynię! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło mi to słyszeć : )) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jednak wolę tą mniej dietetyczną wersję z ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiadomo, że dietetyczne wersje już kultowych potrwa nigdy nie będą takie same jak oryginały, ale zawsze to jakaś zdrowsza alternatywa : ))

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma bata! Jutro je robię ;)

    OdpowiedzUsuń