sobota, 19 października 2013

Dyniowe gnocchi na słodko !



Staram się jeszcze w pełni wykorzystać sezon na dynię bo tak bardzo ją lubię. Dlatego przygotujcie sie, że następne posty też będą dyniowe : ).
Dzisiejszy przepis na gnocchi jest trochę inny, gdyż są one na słodko. Nie w sosie, nie ze szpinakiem, ale z bułką tartą, masłem i miodem ! Zapraszam do wypróbowania przepisu na te małe cudeńka.
o.

Składniki:
  • 0,5 kg dyni
  • 0.5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • około 1.5 szkl. mąki pszennej ( może być więcej jeżeli ciasto jest bardzo klejące)
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu

Dynię obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem, skrapiamy oliwą lub olejem i pieczemy do miękkości (im mniejsze kawałki tym szybciej będzie się piekła), około 30 min.



Upieczoną, ostudzoną dynię blendujemy na puree.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy i przeciskamy przez praskę. Ja próbowałam je zblendować, ale nie polecam...:)
Ziemniaki, dynię wkładamy do jednej miski, dodajemy jajko, przyprawy, mąkę pszenna i ziemniaczaną i zagniatamy rękoma na gładkie ciasto. Blat posypujemy mąką, i rozwałkowujemy ciasto na około 1,5-2cm grubości. Wykrawamy jakie chcemy kształty. W moim przypadku kółeczka wykrojone kieliszkiem. Na wyciętych gnocchi odciskamy widelcem wzorek na górze. Wrzucamy go wrzątku  ze szczyptą soli i gotujemy do momentu aż wypłyną na wierzch.

Gotowe gnocchi podajemy z bułką tartą :
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka miodu
  • pestki dyni do posypania


Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy bułkę tartą i mieszamy do połączenia składników. Gotową bułką tartą posypujemy nasze gnocchi, polewamy miodem i układamy pestki dyni.
Smacznego !

4 komentarze:

  1. patrząc na zdjęcie, myślałam że to plasterki bananów ;)
    też uwielbiam dynię, muszę spróbować zrobić coś podobnego

    OdpowiedzUsuń
  2. Gnocchi uwielbiam, ale muszę się przyznać bez bicia że nigdy nie jadłam nic z dyni...no chyba że pestki hehhe ;) ale wygląda i smakuje pewnie tak samo cudownie

    OdpowiedzUsuń
  3. To koniecznie musisz spróbowac ! Na dniach kolejne przepisy z dynią także serdecznie zapraszam : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniami, ależ to musiało być pyszne! I wcale nie takie skomplikowane... Chyba spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń