środa, 17 kwietnia 2013

Pomysł na obiad ? Chrupiący łosoś



Często wracając do domu z pracy, szkoły nie mamy gotowego obiadu, ani pomysłu na tenże obiad, a chciałoby się zjeść coś dobrego i najlepiej jeszcze zdrowego. A może w takim razie łosoś z chrupiącą skórką plus zielona sałata :) ? Mimo, że nie jestem fanką ryb, to ta wersja łososia mi bardzo smakowała i co najlepsze, jest to obiad ekspresowy !

Składniki:
  • 100g filetu z łososia
  • garść pistacji
  • 2 łyzki startego sera (użyłam zwykłej goudy)
  • 2 łyzki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • trochę posiekanej pietruszki

Z ryby delikatnie nożem usunąć skórę. Ułożyć łososia w formie żaroodpornej skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. W miseczce przygotować posypkę. Dodajemy wcześniej zmielone w blenderze pistacje, sól, pieprz, ser, posiekaną pietruszkę, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość polewamy oliwą, tak aby powstała nam konsystencją mokrego piasku i mieszamy. Gotową posypkę układamy grubą warstwą na łososia. Rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 min.




Mojego łososia podałam z sałatą zrobioną z :

  • mixu sałat
  • połowy zielonego ogórka
  • 1 pomidora
  • garści prażonego słonecznika
  • szczypiorku
  • sosu czosnkowego (3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny)

1 komentarz:

  1. takich połączeń smaków z łososiem nigdy nie próbowałam, brzmi i wygląda interesująco !!!

    OdpowiedzUsuń