czwartek, 30 maja 2013

Muffiny z truskawkami bez mleka



Muffinki idealne dla ludzi, którzy nie tolerują laktozy zawartej w mleku oraz dla takich jak ja, czyli ludzi którzy akurat nie mieli w domu mleka : ))
Miałam w domu truskawki i strasznie chciało mi się coś słodkiego, dlatego postanowiłam upiec babeczki. Pech chciał, że w domu nie miałam mleka, ale jak wiadomo, potrzeba matką wynalazków : ). Mleko w moich muffinkach zastąpiłam zwykłą wodą gazowaną, a margarynę olejem i ku mojemu zdziwieniu babeczki wyszły jeszcze lepsze niż zazwyczaj. Były leciutkie i puszyste. Zapraszam !
o.

Składniki na około 12 szt. :

  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • 1 szkl. pokrojonych truskawek



Tradycyjnie, w jednym naczyniu połączyć składniki suche (mąkę przesiać), a w drugim mokre. Składniki mokre wlać do suchych i dokładnie wymieszać. Wystarczy mieszać trzepaczką, nie trzeba używać miksera. Dodać pokrojone truskawki i jeszcze raz wymieszać. 
Ciasto nakładać do foremek do 3/4 ich wysokości. Piec około 20 min w temperaturze 180 stopni.
Smacznego ! 


20 komentarzy:

  1. Świetny pomysł - trzeba sobie umieć radzić w trudnych sytuacjach ;) Poza tym z takich wynalazków często wychodzi coś naprawdę pysznego :) Twoje muffinki wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej,
    Nominuję Cię do Liebster Award. Więcej info tutaj:
    http://dietetkowo-przerobkowo.blogspot.com/2013/06/budyniowa-owsianka-z-gorzka-czekolada-i.html

    OdpowiedzUsuń
  3. własnie przyrządzam zobaczymy co wyjdzie z tego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. trzeba przyznac ze ciasto wyszly za zadkie i brzydko rozlewaøay sie w papierowych foremkach wiec ulepszylam i dodalam trzy lyzeczki kakao :lyzka ciasta kawalek czekolady doslownie 1/4 kostki i kolejana lyzka....niebo w gebie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co się przejmować, że ciasto było rzadkie : ). Dzięki temu po upieczeniu babeczki są pulchne i nie są twarde. Pozdrawiam : ))

      Usuń
  5. Właśnie próbuję ten przepis. Jako, że prócz mleka nie miałam również wody gazowanej, poszłam za Twoim sposobem i do zwykłej wody dodałam trochę sody :) W mojej wersji muffinki są z powidłami śliwkowymi. Muszę przyznać, że nigdy, przenigdy nie uzyskałam tak przepuszystych babeczek!!!! One mają konsystencję wręcz pianki! Są boskie! Dziękuję za ten przepis i polecam spróbować tej wersji :) Są naprawdę smaczne! Tak, tak, uległam pokusie i już spróbowałam, mimo że dopiero wyjęłam pierwszą porcję z piekarnika ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem w trakcie pieczenia z Twojego przepisu. Jako, że prócz mleka nie miałam w domu również wody gazowanej, poszłam za Twoją radą i wykombinowałam :) Do zwykłej wody dodałam około łyżeczkę sody :) A zamiast truskawek pokusiłam się na powidła śliwkowe.
    Będę szczera: przepis jest fenomenalny!! :) Jeszcze nigdy, nigdy, nigdy nie uzyskałam tak PRZEpuszystych muffinek!!!! Są wprost genialne! Mają konsystencję wręcz piankową! A smak? Mmmm...palce lizać - tak, tak, dopiero co wyjęłam pierwszą porcję z piekarnika, a już uległam pokusie ;) Dziękuję Ci za ten przepis! Wielkie ukłony! Pozdrawiam serdecznie i polecam moją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie się cieszę, że spodobał się Pani ten przepis. Tak jest, potrzeba matką wynalazków, ale chyba o to chodzi w gotowaniu ? : ) A muffiny z powidłami śliwkowymi brzmią naprawdę kusząco : ). Pozdrawiam serdecznie !

      Usuń
    2. O, nie wiem dlaczego mój komentarz wskoczył 2 razy, skoro raz pojawił się błąd. :)
      Tak, gotowanie inspiruje, naprawdę :) Nieraz z najprostszego przepisu można stworzyć prawdziwe dzieło sztuki :) A muffinki były przepyszne - nawet mój Mąż, który nie przepada babeczkami (i dobrze, ma jedną, to mu wystarczy :P) zajadał się nimi aż mu się uszy trzęsły :) Dziś zamierzam powtórzyć tę sztukę :)
      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  7. Dziękuję za miłe słowa i życze udanych wypieków. Pozdrowienia dla Pani i męża : ))

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękujemy i pozdrawiamy również :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jutro mam zamiar zrobić takie muffinki. :) Mój siostrzeniec nie może pić mleka, ponieważ jest alergikiem, także przepis idelany. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie upiekłam pierwszą blachę i są przepyszne! Z tym, że dodałam wodę niegazowaną, a zamiast truskawek skórkę pomarańczową. Ciasto się strasznie rozlewało i wyszły mi takie...brzydkie, ale smaczne :) Po 12 babeczkach zostało mi jeszcze ciasta to rozlałam je na jeszcze 8 foremek, tym razem nalewałam do połowy foremki, a nie 3/4 ;)
    Są świetne, następnym razem dodam smakową wodę, ciekawe co z tego wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto pomimo tego ze jest dosyć rzadkie nie powinno stanowić problemu jeżeli pieczemy je w sztywnych, najlepiej sylikonowych foremkach : ) Zawsze można dodać trochę więcej mąki i też będzie ok. P.S pomysł z wodą smakową bardzo mnie zaciekawil, chyba sama będę musiała nad tym pomyśleć : ). Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Moje są w piekarniku, póki co wyglądają świetnie. Zabrakło mi mleka, a ten przepis jest idealny. Dziękuję :) Ja zamiast truskawek dodałam czekoladę i trochę mniej oleju i są niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio już je robiłam, tylko zamiast truskawek dodałam czekoladę, a do drugiego ciasta(tak samo przyrządzonego) zamiast czekolady dodałam aromat migdałowy. Ciasto przed upieczeniem jest gęste i pyszne. Mam nadzieje, że takie samo będzie po upieczeniu. Przepis bardzo dobry, jak nie ma mleka w domu, warto zrobić muffiny według powyższego przepisu, gdyż są one równie pysze jak tradycyjne

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis wyglada świetnie tylko proszę o opinie czy lepiej smakuja tego samego dnia czy dopiero nastepnego? Sporo piekę i wiem że niektóre wypieki lepsze sa następnego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja zrobiłam z czekoladą a nie truskawkami i wyszły super :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo się cieszę i powodzenia w dalszym kucharzeniu !

    OdpowiedzUsuń